Биткоин против Етереум: споредба на криптоцентност | Macedonian.globalsciencecollaboration.org

Биткоин против Етереум: споредба на криптоцентност

Биткоин против Етереум: споредба на криптоцентност

Од неговото пуштање во почетокот на 2009 година, Bitcoin беше пионерска лидер на револуцијата cryptocurrency. Безброј имитатори се дојде и помина, но Bitcoin останува доминантна, и покрај тоа приближува на сегашните граници на својата трансакциска капацитет.

Ethereum, создадени во средината на 2015 година, е најсилниот ривал Bitcoin е... Но, може да Ethereum испорача на возбуда околните комплицирана технологија, како и да се опорави од неодамнешните спектакуларен неуспех на DAO, да го узурпира приматот Bitcoin е?

 • Креиран
 • Пазарот капа
 • Популарни поддршка
 • Blockchain
 • Скалабилни
 • Рударството
 • Снабдување
 • Развој
 • Хаш стапка
 • Првичната распределба
 • Bitcoin

 •  
 • 2009
 • Над 10 милијарди
 • Висока
 • Доказ за работа
 • Не во моментов
 • ASIC рудари
 • 21 милиони
 • Повеќе од 100 contributers
 • 1.8 ExaHash
 • Рударството
 • Етер

 •  
 • 2015
 • Под 1 billioin
 • Ниско
 • Доказ за работа
 • Да
 • Процесори
 • 81 милиони
 • Мали јадрото на тимот
 • 3 TeraHash
 • Почетна монетата OfferingICO

Бесплатно или се натпреваруваат Cryptocurrencies?

Како Валиден е честа тврдат дека Bitcoin и Ethereum не се директни конкуренти, туку комплементарни аспекти на новата, blockchain економија базирана? мирно теорија соживотот смета дека на интернет е голема и доволно длабоко за Bitcoin и Ethereum да издлаби од нивните ниши:

Bitcoinspecialising во неговата улога како дигитални злато; нуди сигурен монетарен систем ослободени од неограничен инфлација и политичка интервенција.

Ethereumevolving во светот компјутер, јазик blockchain-basedprogramming овозможувајќи договори код-базирани и децентрализиран апликации.

Во пракса, работите се посложени. Со оглед на растегливост на cryptocurrency, ниту монета има јасно дефинирана сферата на operation.There значително преклопување меѓу своите функции и пазари, со ништо да се спречи на корисникот миграција.

На пример, дополнителни слоеви направени врз основа на Bitcoin, како платформа на Rootstock.iosmart контакт, се закануваат со злосторство на игралиште Ethereum е. Rootstock ветува дека ќе направи се што е Ethereum може, со дополнителна безбедност на двонасочна врзувањето на на посигурни Bitcoin мрежа.

". Магијата на интернет пари" Исто така, Ethereum стана популарна трговски и инвестициски инструмент, кршење на домен Bitcoin како дневен обем Ethereum е, доколку такви личности може да се верува за било која валута, во моментов е околу 1 / 5ththat на Bitcoin:

статистика како на 21stof јуни 2016 година, благодарение на CoinMarketCap

Bitcoin VS Ethereum - Конкурентни фактори

Следниве корисник сценарија служат за да се илустрира на чести потребата да се избере помеѓу Bitcoin и Ethereum:

 • Трговци и инвеститори распределба на капитал во согласност со очекуваните приноси и се разбира за безбедност,
 • Извршни директори и основачи мора да го избере најдобриот платформа за да им служи на своите бизнис,
 • Програмерите имаат само толку многу време да придонесуваат за проекти од изворот,
 • Рударите се инвестира во различни видови на хардвер во зависност на кој монета тие мои,
 • Медиуми ги објавува само на повеќето релевантни приказни на својата публика, итн

Мирен соживот е мит; Bitcoin и Ethereum јасно се натпреваруваат за корисници. Добрата вест е дека ваква конкуренција треба на крајот да се произведе подобар cryptocurrencies.

Bitcoin VS Ethereum - популарна поддршка 

Bitcoin корисници имаат тенденција да бидат политички и економски свесен. Многу корисници поддршка на одредени принципи, како што се поединечни суверенитетот и слободните пазари. Постои одредена одбивност кон централното планирање и контрола, па Bitcoin често почитуван како контра на централните банки и големи влади.

Ethereum корисници имаат тенденција да бидат помалку идеолошки мотивирани. Тие обично се содржина за да ги облекуваме крајната власт во Vitalik Buterin, изумителот на Ethereum. Се фокусира на заедницата има тенденција да биде на идните бизнис и финансиски апликации на технологијата.

Thenetwork ефект

Математички изрази со закон Меткалф, вели дека вредноста на мрежата е пропорционална со бројот на корисници. Без разлика дали зборуваме факс машини, социјалните медиуми или cryptocurrency; луѓето се со поголема веројатност да се приклучат популарни мрежи. Како прв cryptocurrency, Bitcoin има јасна прв двигател предност тука.

Bitcoin VS Ethereum - скриптен јазик

Bitcointransaction податоците не се само даваат сопственост на монети; Таа, исто така ја пренесува одредени инструкции во врска со трансакцијата. На пример, неодамна спроведе промена овозможува испрати парички за да се заклучи за период сопствен пат. Во собата на можни инструкции е познато како скриптирање Bitcoin е languageand тоа е намерно ограничени на трансакциски обработка.

основните иновации Ethereum беше да се прошири овој сет на инструкции во целосно опремен програмски јазици како JavaScript, кој јазик Ethereum е наликува. Тоа е она што се подразбира под Ethereum се "Тјуринг-заврши."

Ризик наспроти Награда: Непобитен факт е дека, со додавање на комплексноста на ниво на протокол, Ethereum претставува противници поголем напад surfaceto. Овој зголемен ризик од напад го прави Ethereum инфериорна артикли од вредност. Понатаму, не постои одлучувачка предност стекнато од Ethereum е јазик за скриптирање кои не може да се удвои преку протокол посебен код. Bitcoin може да биде во неволја, ако Ethereum некогаш се развива како стан убиец но до тогаш...

Bitcoin VS Ethereum - blockchain

Bitcoin има доказ за Workblockchain која во моментов се состои од 1 мегабајт блокови. Овие блокови се минирани во просек на секои 10 минути со SHA-256 hashing. Bitcoin miningis примарно од ASIC уреди. Bitcoin blockchain може да се процесира околу 3 трансакции во секунда.

Ethereum моментов има доказ за работа blockchain, иако предложениот вилушка ќе се префрлат на доказ за Фургон (ПОС). На blockchain Ethereum е составен од блокови од variablesize. Блокови се минирани во просек на секои 15 секунди со hashing модифицирана кама Хашимото алгоритам. Овој алгоритам е дизајниран да се спротивстави на обработка од страна на ASIC уреди; како резултат на рударството Ethereum се врши првенствено од страна на графички картички. Blockchain Ethereum може да се процесира околу 25 трансакции во секунда.

Приспособливост: Ethereum се чини дека има јасна предност во однос на blockchain приспособливост. Bitcoin е во процес на upgradingits трансакциска капацитет.

Безбедност: Во однос на blockchain безбедност, масивни инфраструктурни инвестиции од страна на Bitcoin рудари резултираше со врвот Bitcoin hashrateof 1803059256 GH / s (1,8 ExaHash). Ова во голема мера го надминува hashrate Ethereum, кој го достигна својот врв во релативно безначајна 3010 GH / s (3 TeraHash). На монетарната цена за вршење на 51% attackon Bitcoin е пропорционално поголема.

Децентрализација: дистрибуција Hashrate меѓу рударството базени е прилично еднаков помеѓу Bitcoinand Ethereumon процент основа.

Поголемиот дел од рударството Bitcoin се случува во Кина поради поволните економски фактори. Ова го покренува црвено знаме во однос на потенцијалните притисок на кинеската држава може да врши на рударството мрежата на Bitcoin. Додека Bitcoin може да ја смени својата рударство алгоритми за да се спречат каков било обид за откуп, овој "рударството хардверски ресет" несомнено ќе се покаже неверојатно деструктивни.

Иако Ethereum рударството во сегашната состојба наликува на славните денови на индивидуалните ниво рударството Bitcoin, планираните се префрлат на ПОС најверојатно ќе се зголеми централизација. Гевин Andresen, поранешен Bitcoin доведе инвеститорот, концизно критикуваат ПОС начин: "Мислам дека доказ за удел се хард кодирани", богатите стануваат побогати и е длабоко неправедна ".

Рударство: Ethereum е профитабилен за рудникот на high-end графички процесори, особено со оглед на ниските трошоци за енергија. Напредно графички картички се достапни за под $ 200, а исто така може да се кандидира игри и други апликации. Сепак, пред да инвестираат во рударски екипаж, кои се стремат Ethereum рударите треба да сметаат дека на претстојните промена на ПОС ја поништи нивната инвестиција.

Bitcoin е само профитабилни кога минирани со специјализирани ASIC хардвер работи на многу ниска цена на електрична енергија. High-end ASIC хардвер трошоци над $ 2000 по единица и нема цел, покрај рударството Bitcoin. Темпото на ASIC хардвер напредок се забавува како што се приближува до границите на полупроводнички miniaturization технологија; тоа може да се надеваме дека овој процес, можеби во комбинација со зголемување на ефикасноста на производството на електрична енергија, на крајот ќе доведе до повеќе широко дисперзирани рударството мрежа Bitcoin.

Bitcoin VS Ethereum - Набавка

вкупната понуда Bitcoin ќе биде строго ограничена на 21 милиони парички. Издавање Bitcoin е преполовен на секои 4 години. Како од следниот преполовување во јули 2016 година, стапката на инфлација Bitcoin ќе се намали на годишна стапка од ~ 5%. Идни настани преполовување, во комбинација со монети губи преку корисник грешка, во крајна линија ќе резултира со дефлациски валута.

издавање Ethereum од страна на рударите се ограничени со годишна стапка од 18 милиони ЕТХ. Ова претставува стапка на инфлација од ~ 20% на струја. Како ЕТХ не се консумира од страна на водење на програми, но наместо испратени до рудар на поврзани трансакции, вредност Ethereum е веројатно да се намалува во на долг рок.

Импликации: се друго останатите еднакви, куповната моќ на deflationarycurrency ќе се зголеми со текот на времето со оглед на релативната вредност на inflationarycurrency ќе падне. Затоа Bitcoin поттикнува штедење и придобивките рано adopters кој го купил во поевтино. Ethereum поттикнува трошење и ги намалува трошоците за влез на новодојденците.

Bitcoin VS Ethereum - Почетна Дистрибуција

Bitcoinis се верува дека биле минирани исклучиво од Сатоши Nakomoto во рана фаза. Во тоа време, не постои пречка за влез на други рудари, освен анонимност Bitcoin е. Тоа е estimatedthat Сатоши поседува околу 5% од вкупниот промет. Како монети Сатоши допрва треба да се движи, некои шпекулираат тие можат да бидат недостапни.

дистрибуција Ethereum зеде форма на МЦК (Почетна монетата понудата), при што 31.529 БТК се тргуваше за 60.102.216 ЕТХ во однапред на лансирањето на blockchain е Ethereum. Околу $ 14 милиони долари беше подигнат во оваа мода од страна на Фондацијата Ethereum, која се доделува 12 милиони ЕТХ; околу 14% од сегашните вкупниот промет.

Праведност: Bitcoin имаше очигледно поубавиот лансирање. Поголемиот дел од акциите на Фондацијата Ethereum е малку загрижувачки со оглед на предвидената префрлување на доказ за рударство прашање. Во продажните салони, веројатноста за ковање на нови белези е пропорционална на фарми. Ова ја зголемува можноста за понатамошно концентрација на самостојно доделени богатство.

Bitcoin VS Ethereum - Развој  

Bitcoin е codebase придобивките од над 100 Core contributorsand неколку алтернативни имплементации. Со повеќе од $ 10б во активата на линија, тие се конзервативен пристап кон развојот. Сите предложени подобрувања треба да подлежи на рецензија и ригорозни тестирање пред да бидат споени.

Пореална бавното темпо на овој процес, барем во однос на скалирање, доведе до тврдењето (т.н. Преостануваат Дебата) и евентуално отуѓување на бројни корисници, неколку компании, па дури и неколку програмери developers.Core сега се под голем притисок во Услови за доставување на скалирање решенија без да се загрозат безбедноста.

Ethereum е замисла на Vitalik Buterin, кој ги водеше својата почетна развој, заедно со 3 други квалификувани програмери. Тие беа во можност да одбереш идеи од развојот на Bitcoin и altcoins и воведување на нови идеи на своите. Сепак, буквално секој може да се кодира паметен договор кој работи на врвот на Ethereum. Тука лежи и можност и опасност.

Одредени estimatesput бројот на грешки по линија на договорот код на 1 во 10. Како што се гледа со одводот на Дао и бројни помали инциденти, инвестирање во таквите договори без соодветна анализа во кодот може да доведе до сериозни загуба. Повеќе работа е потребна за да се обезбеди паметни договори пред тие да може со сигурност да се отпишат нови начини на водење бизнис.

А развој приказна: и монети се соочуваат со значителни предизвици, ако цел да се реализираат својот целосен потенцијал. Сепак, оваа индустрија има тенденција да се привлече некои од најдобрите и најпаметните умови во светот, кој секогаш пријатно ми е интелектуален предизвик.

Последниот збор

   Bitcoinhas повеќе животи од мачка, од редот на големина. Обложување против Bitcoin е само не е препорачливо, како што многумина го научиле на нивна штета. Ако SegWit, Молња мрежа, Rootstock, Елементи и други возбудливи случувања се одвиваат како што се очекуваше, Bitcoin ќе ја задржи својата круна со леснотија.

Ethereumis нема сигурен облог, што не е да се каже дека не може да се исплати удобно. Неизвесноста околу нејзините изгледи зголемува нестабилноста својата, што го прави одличен инструмент за трговци.

На краток рок, многу ќе зависи од тоа како ќе се реши кризата DAO. Среден рок, постои значителна неизвесност околу вилушка ПОС и како тоа ќе влијае на безбедноста на мрежата и стимуланси. Долгорочни, сомнежи остане во врска со високата стапка на инфлација Ethereum е и нејзиното претходно рудникот. Ако тоа е да се преживее, тоа исто така мора да се развива минатото зависноста од еден доверлив извор, во лицето на Vitalik.

PS

Ние само добиле ова навистина кул инфографик од bargainroo.comand gutcher.de што навистина Детали за точната разлики (тоа е малку долго, но тоа е достоен за тоа). Уживам во тоа!

0

Поврзани вести


Post Tacocoin

Дајте подарок за битковин за Божиќ - идеи за подароци за битковин

Post Tacocoin

Барате алтернатива на Bitcoin? Еве 6 монети за разгледување

Post Tacocoin

MinerGate преглед: Дали е легитимна рударска операција?

Post Tacocoin

Antminer S9 преглед - 6 работи што треба да ги знаете Пред да го купите

Post Tacocoin

Преглед на GDAX - Напредна размена на Coinbase, колку е добра?

Post Tacocoin

Луно (порано БитX) Биткоин берза и Паричник разгледани

Post Tacocoin

Coinmama против Coinbase - купување на Bitcoin од 150 долари со мојата кредитна картичка

Post Tacocoin

Битфинекс преглед: Најголемата размена на по светот по обем

Post Tacocoin

Најдобриот биткоин паричници за 2017 година за мобилниот уред на Android

Post Tacocoin

Што е Зен протокол? Анализа на ИКО во ноември

Post Tacocoin

7 Битковински дебитни картички Споредени и разгледани (2018)

Post Tacocoin

Електроум Паричник разгледа: Лични и Реддит осврти