Што е 51% напад - Поедноставен Биткоин Почетен курс | Macedonian.globalsciencecollaboration.org

Што е 51% напад - Поедноставен Биткоин Почетен курс

Што е 51% напад - Поедноставен Биткоин Почетен курс

Може да сте слушнале поимот "51% напад", но она што значи тоа?

Bitcoin minersuse моќни компјутери за да се потврди дека секој човек кој сака да се трошат Bitcoins всушност има Bitcoins да трошат, а не се обидуваат да ги измамат на системот. Тие го прават тоа со разгледување на blockchain - дигитален датотека која го документира секој Bitcoin трансакција некогаш направени. Рударите обично групи заедно во рударството базени, па тие може да се комбинираат своите рударски моќ и да станат поефикасни.
Моќта на процесот на верификација рударите доаѓа од тоа е децентрализацијата. На пример, да речеме дека постои трансакција која се случува преку синџирот на блок. Секој рудари ќе ја разгледа оваа трансакција и да одлучи дали на испраќачот, всушност има Bitcoin тој сака да ја испрати. Ако поголемиот дел од рударите правила на трансакцијата е валидна тоа ќе оди преку.

Но, што ако некој може да се добие одржи на повеќе од 50% на рударството напојување во мрежата и да манипулира со системот за сопствени потреби. Теоретски гледано, ако некој успева да отсвират таков напад, тој може да се удвои трошат своите пари - што значи дека тој може да се плати со истиот Bitcoin двапати или дури и повеќе.

Напаѓачот исто така, ќе бидат во можност да се спречи трансакции од се потврди и да се спречи други рудари од генерирање на нови Bitcoins. Но повеќе за двојно трошење и потврди ќе се разгледуваат во подоцнежните видео клипови.

За сега, тука е вистински жив пример за напад на 51%. Во јануари 2014 година еден од базени за рударство доби толку голема што стигнев 51% од вкупниот број рударски моќ. Тоа, се разбира, создадени некои паника во заедницата Bitcoin но е фиксна кратко време по рударите кои ја напуштиле базен, со цел да се балансираат работите надвор.

Една од работите да се има предвид е дека некој со толку многу рударски моќ, најверојатно, ќе се направи повеќе пари со користење на оваа власт да ми легитимно од страна всушност блокирање трансакции или двојно трошење. Ова го намалува ризикот за таков напад значително.

Поврзани вести


Post Bitcoin

Големите влади ќе го скршат биткоин, но нема да го убијат - Форбс

Post Bitcoin

Битковина Цена: Кога е вест и не е важно

Post Bitcoin

Светилникот на Мајк Херн би можел масовно да го подобри Биткоин

Post Bitcoin

Објаснети основите на биткитен: ЕФГ на БТК

Post Bitcoin

Битковински арбитражни можности: краток водич

Post Bitcoin

BetChain стана првиот Битчоин Казино да понуди бесплатни вртења во Најнови бесплатни врти во петокот

Post Bitcoin

Биткоин ги подучува либертаријанците сè што не знаат за економијата - Вашингтон пост

Post Bitcoin

Дневен извештај за монети: Бинкоин ВериКојнс, ИБМ Интернет на нештата, Сискоин против Мулах, Битлендиклуб и Биткон

Post Bitcoin

Биткоин е пирамидална шема, предупредува извршниот директор на Велс Фарго, Дик Ковачевич - CNBC

Post Bitcoin

Извештај за цената на монетите за неделен биткатан: 31 август - 6 септември 2014 година

Post Bitcoin

Биткоин книга Паричник Почетен курс - Креирање на вашиот паричник онлајн

Post Bitcoin

Биткоин и транзицијата кон пари